Årskrönikan 2020


2020 började SÅ bra med att vi kom upp i luften med SAS och flera nya produkter, där den riktiga godbiten Mango fusion gick i täten. Sedan gick ALLT helt i moll i med Corona i mitten av mars. Människor slutade åka till jobbet, slutade att vara i tidsnöd och ha behovet av att ta något snabbt mellanmål mellan jobbet och hemmet, slutade resa, slutade helt enkelt att vara ”On-the-go”. Man bytte helt enkelt ut sin 50gram cashew havssaltspåse mot jäst och toalettpapper. Inget fel i det men katastrof mot vår affär där vi över en dag tappade mer än hälften av normal volym.


Vi blev sittandes med extremt stora lager med flera hundra pallar produkter att försöka sälja. Nu är ju inte affärer och varulager det viktigaste i livet men den huvudvärken och, ja ångesten, som infann sig där och då när ordrarna fullständigt uteblev var en prövning som jag inte önskat de värsta av fiender.

Vi försökte vrida och vända för att få iväg några lådor här och där utan att riktigt kunna minska på det gigantiska varulagret. Tillslut kom vi överens med den fantastiska kunden Matsmart.se där de tog ett jättelass för att minska vårt lager och viktigaste av allt: Vi kunde på så sätt fortsätta köpa nästintill oförändrade volymer från våra leverantörer i Västafrika. Vid det här tillfället förstod jag med all kraft att

Corona inte bara påverkar de som blir sjuka eller restauranger som får bomma igen utan vilken effekt viruset och pandemin har på alla de människor som odlar och förädlar vår mango, ananas, kokos eller cashewnötter. Utan ”begrepp” som stödpaket och försäkringskassa blir minskad/utebliven försäljning av ovan råvaror en katastrof för hundratals familjer. Aldrig förr har jag nog känt att jag har ett viktigare jobb vid sidan av alla hjältar inom vården världen över. Corona slår så hårda knytnävslag på så många olika nivåer och indirekt på samhällen där smittan (lyckligtvis) än så länge inte riktigt tagit fäste.


I ett försök för att anpassa oss till den här nya verkligheten har vi ÄNTLIGEN blivit med WEBSHOP!

Det känns helt fantastiskt att kunna erbjuda våra produkter direkt från fabrikerna till dig som slutkonsument. Så tänk att du nu kan köpa en låda torkad mango som skördats för 1,5 månader sedan i Ghana! Endast torkning/paketering i Ghana, båttransport upp till Helsingborg och sedan mellanlandning på lagret i Sverige innan de är i din brevlåda. Färskare exotiskt torkad frukt med mindre mellanhänder är det svårt att göra. Om du inte provat tycker jag verkligen du ska göra det! Det är väldigt enkelt och jag är säker på att du kommer hitta en ny favorit som du inte hittat ännu. Här är mina tips (favoriter):


- https://www.smiling.se/product-page/1-kg-cashew-choklad-bulk (För dig som tycker vi har för små påsar och vill njuta av cashew med mörk choklad flera kvällar i veckan.)

- https://www.smiling.se/product-page/fruktst%C3%A5ng-mango-27-g (Mer om braksuccén nedan)

- https://www.smiling.se/product-page/l%C3%A5da-fruktbar-mango-20-st (Min favorit alla kategorier. Tänk en bar med EN ingrediens. Dessutom förpackad i perfekt storlek att ta med till barnen vid utflykter. Den har räddat många av utedagar när humöret behöver hållas uppe för mina barn!)

- https://www.smiling.se/product-page/mango-fusion-hel-l%C3%A5da-7-st (Magisk kombination från sötman av mangon med den lite syrliga passionsfrukten. Testa för en helt ny torkad-frukt-upplevelse!)


Under hösten lanserades mangostången. En chansning som blivit en jättesuccé! På bara tre månader blev det vår tredje bäst säljande produkt på ICA. Efter över ett års arbete hade vi hittat formatet (idén var pingvinstångskänsla), konsistensen och den perfekta smaken. Nu får du 100% ren mango. Inte godis och heller inte utspädningsingredienser som dadlar, äpplen och banan (som är praxis hos alternativen). Givetvis inga e-ämnen, tillsatt socker eller konserveringsmedel heller. Det är bara vad det är, 100% av världsklassmango. Om du inte redan provat den tycker jag du ska gå in på ovan länk och klicka hem dig ett gäng för att ta med på ut som mellanmål.

Nu är det snart ÄNTLIGEN ett nytt år, ett förhoppningsvis ljust år. Och vi har egentligen haft två val inför 2021.

Alternativ 1, tvingas ge upp vårt livsverk på grund av Coronan (om man nu kan säga det efter 8:e året från det att vi kläckte idén om schyssta cashewnötter från Västafrika med en tydlig idé om att handel ska skapa utveckling.)

Eller alternativ 2, spänna bågen ännu hårdare och hoppas att det bär. För nu kommer det hela NIO nya spännande produkter i januari! Var och en med samma idé att det ska vara gott och göra gott. För jag tycker jag är en del av vår branschs bästa företag med den mest kittlande idén, att genom schysst handel med riktiga råvaror skapa arbetstillfällen för tusentals bönder och fabriksanställda i västra Afrika. A snack for a better tomorrow helt enkelt. Det är en idé att kämpa för, genom och ut ur Covid-19.God fortsättning och gott nytt år!

(Och glöm inte att lägga med en Smilingprodukt i din varukasse, det gör dig gott och många fler)


Oscar & Smilinggänget175 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla