Black lives matters - en grundsten att stå på


De senaste veckornas våldsamma protester mot övervåld och strukturell rasism kan inte ha undgått någon. Att världen nu samlar sig kring denna fråga är på tiden och en förändring måste härmed ske.


Jag läste en krönika från mångfaldsnätverket ’All of us’ som var noga med att poängtera att förändring kräver tydliga planer och aktiva åtgärder. En svart ruta i ett Instagramflöde må vara en början men det krävs löften om att aktivt arbeta för att förändra och förbättra situationen.


Ur ett Smilingperspektiv, där hela affärsidén grundar sig att skapa arbetstillfällen där det behövs som mest och att dessa arbetstillfällen ska vara schysst betalda och kontrollerade, blir frågan givetvis angelägen att diskutera. För oss Smilinggrundare har det sedan starten varit viktigt att det är VI TILLSAMMANS som är Smiling. Alltså vi som i bönder, fabriksarbetare, lager- och logistikmedarbetare, kontorspersonal och säljare. Smilings varumärke skapar vi tillsammans! Att vara ”den vite mannen som åker ner till Afrika för att skapa arbetstillfällen” känns både förlegat och ointressant. Bönderna äger sina egna odlingar, vi köper råvaran av dem på kontrakt och enligt priser som är schyssta för båda parter. Vi äger inga fabriker själva utan samarbetar med lokala förädlare av råvarorna.När vi besöker bönder och fabriker möts vi av idel leenden, värme och generositet. Vi upplever att våra vänner i Gambia, Ghana, Elfenbenskusten och de andra odlingsländerna verkligen ser Smiling som sitt eget varumärke, att de är stolta över att vi tillsammans ser till att leverera landets godaste torkade frukt och schysstaste nötter. Det är också den värme och glädje vi hoppas att vi förmedlar till våra konsumenter och kunder här i Sverige. Utan denna grundsten av arbetare och bönder skulle Smiling inte finnas.Att ge sig in i debatten är en snårig stig. Vi vill visa vårt engagemang, vi vill visa att vi aktivt arbetar för en mer jämställd värld och att vi verkligen önskar att situationen världen över förändras. I Smilings lilla ekosystem handlar det primärt om att se till att rätt betalt ges för råvaror och arbete samt att arbetsförhållandena är schyssta. I leverantörernas fabriker ska skyddsutrustning användas, rätt lön betalas ut och givetvis ska det finnas sanitetsutrymmen och möjlighet till rast. Inte alltid en självklarhet i vår bransch. Detta är vårt arbete för att göra skillnad, vårt gemensamma strå till stacken och vi hoppas att det på sikt bidrar till en framflyttad position i världens jämställdhetsarbete. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Ta hand om er

Linnea

53 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla