Fössta tossdan i mass

Idag firar vi vårt småländska ursprung för hur festligt låter inte Fössta tossdan i mass på bred småländska?!

Vi firar såklart med massipantååta och dagen till ära testade vi att baka en egen rawfood-tårta, såklart gjorda på våra egna cashewnötter. Det var till en början skeptiska miner från de massipantååts-älskande smålänningar innan provsmakningen men den fick riktigt goda betyg och tog snabbt slut.

Vi hittade detta recept hos happyhealthblog.com


Kokosgrädde

kokosgrädde 400 ml

1/4 tsk vaniljextrakt

1/4 tsk agave sirap


Vaniljkräm

2 dl blötlagda cashew nötter

1 tsk vaniljextrakt

4 msk agave sirap

3 msk vatten

3 msk kokosolja


Sylt

225 g tinade jordgubbar

3 msk chiafrön


Sockerkaksbotten

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosmjöl

2 msk agave

1/4 tsk vanilj extrakt 

nypa kardemumma


Raw grön marsipan

7 msk agave sirap

1 liten handfull med färsk spenat

nypa spirulina

nypa gurkmeja

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosmjöl


Den här tårtan görs upp och ned i en skål.

När du är klar vänder du den upp och ner med den platta sidan nedåt på ett serveringsfat och täcker den med den gröna marsipanen. Använd plastfolie eller en plastpåse i skålen för att göra det lätt att separera kakan efter frysning.


För att göra den gröna marsipanen: Börja med att blanda agave, spenat, spirulina och gurkmeja i en blender tills du har en slät grön sås. Lägg till mandelmjöl långsamt under omröring. När pastan är för tjock för att blanda vidare, flytta den till en skål och arbeta degen med händerna samtidigt som du lägger till kokosmjöl tills du fått en mycket fast deg med marsipan konsistens. När det är gjort, ställ åt sidan för att använda senare.


Ta en burk kyld kokosgrädde, kasta vattnet, om det finns någon. Tillsätt ingredienserna och kokosgrädden i en skål. Vispa med en visp eller elvisp, vispa grädden tills den är slät och fluffigt. Mitt tips är att sätta skålen och vispen i frysen i 10 minuter innan den vispas. Att ha vispen och skålen kylda hjälper dig att undvika att grädden smälter under vispning. Lägg den vispade grädden som första skikt i skålen med plastfolie. Låt vila i frysen tills du har gjort jordgubbssylten.


Gör jordgubbs chiasylt: Bara ta en gaffel och mosa de upptinade jordgubbarna tills du bara har små bitar av jordgubbar kvar. Lägga till Chia frön och rör om en minut eller två. Låt sylten sätta sig i kylen i 15 minuter.

Lägg ett tunt lager av sylt ovanpå kokosgrädd-skiktet. Ställ åt sidan i frysen.


Gör vaniljsåsen genom att mixa alla ingredienser i en blender och tillsätta kokosoljan i slutet. Lägga ett lager av vaniljsås ovanpå chiasylts-skiktet. Låt vila i frysen i minst 2,5 timmar.


Gör sockerkaks-skiktet i en matberedare. Lägg sen sockerkaksbotten ovanpå den frusna vaniljsåsen, se till att den är fryst hela vägen igenom(då är den hård). Vänd kakan upp och ned och placera den på en servering tallrik.


Ta marsipanen och flytta den till ett bakplåtspapper och placera ett annat bakplåtspapper ovanpå, rulla degen platt med en brödkavel och placera den över hela tårtan. Skär kanterna så att det ser så jämnt ut som möjligt.Kakan är klar! Pudra den med lite kokos mjöl och servera!


77 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla