NÖTFRIA FRUKTBOLLAR PACKAS I GHANA, ÄNTLIGEN!

Uppdaterad: 2 okt 2018

Hej, Här kommer ett litet inlägg om höstens stora nyhet – Fruktbollar från Ghana!

Jag var precis och spanade på Hemköp här bredvid kontoret och där hängde dem redan i hyllan! Det är sådana här nyhet som verkligen gör att det kittlar till när jag går till affären för att se hur det ser ut.

Vi pratar ofta här på kontoret om att vi ska göra saker som är Wow! Det här anser jag är ett av de största wow:en (kanske det största faktiskt) i produktväg vi gjort på Smilingresan. Våra nya nötfria fruktbollar packas i Ghana och skapar därmed, förutom många nya jobb i odlings- och förädlingsleden, nu även jobb genom att produkten faktiskt är packad och klar när den lämnar hamnen i Accra.


Det kanske inte låter så märkvärdigt att en produkt konsumentförpackas i odlingslandet. Men när jag var på plats nere i Ghana för några veckor sedan ryktades det om att det är första gången någonsin som ett färdigförädlat och konsumentförpackat livsmedel lämnar för landet för export! Ett historiskt ögonblick och det står Smiling på påsen. Kittlande!Ända sedan Smilingstarten 2012 har grundambitionen varit att det ska göras så mycket det bara går nere i odlingslandet när vi ta fram en produkt. För på så sätt lyfter vi blicken och tar ett samhällsgrepp istället för att enbart förbättra standarden för odlaren. Genom att råvaror förädlas (nötskal som knackas sönder, frukt som skalas och torkas etc) i odlingslandet skapar försäljningen här i Sverige hundratals jobb för många som hade haft väldigt svårt att hitta något att försörja sig med. Detta är och förblir vår viktigaste påverkan med Smilingidén.Varenda gång jag åker ner till länderna (Västafrika) där våra produkter odlas och förädlas får jag höra invånarnas egna berättelser om när de fick jobb, hur de kunnat köpa en present eller hur de fått pengar över för att hälsa på släktingar. Då får jag nypa mig armen av stolthet! Allt blir på riktigt, allt betyder helt plötsligt så otroligt mycket igen. Varenda påse känns livsviktig att sälja för att hjälpa dessa människor att bygga sina samhällen med hjälp av vår försäljning. Men sällan har jag känt den kicken som jag kände senast jag var i Ghana och vi drog igång det stora projektet; Frukbollar, färdigförpackat från Ghana! Allt gick (efter lite om och men) vägen och från och med den här veckan finns dom att köpa på Pressbyrån, Hemköp, Willys och Coop.


Ana stoltheten när jag visade upp den färdiga produkten på odlingsfälten (en av bönderna är dessutom på bild på påsen) och nu när jag skickar lite bilder på hur det ser ut i en svensk livsmedelsbutik där deras påse hänger som den finaste stjärnan i hyllan! För den första batchen involverades hela 82 personer! 52 personer i förädlingen och 30 odlare som står stolt bakom denna första omgång, som förresten redan är nästan slutsåld! Hoppas på att vi kan tillverka många fler batcher i år framöver.
Vad är det då? Det är helt enkelt som det låter som, vi kom inte på ett bättre namn :) Frukt som torkats och sedan, med hjälp av en speciell maskin, blandats och rullats ihop till bollar. Fabriken är helt nötfri så nu finns det äntligen ett vettigt snacks för alla er som är allergiska!


Produkterna smakar som om de precis hämtats från odlingarna, man känner solmognaden i smaken! Alla ni som varit i Västafrika förstår vad jag menar, frukt smakar liksom mer där än vad den gör i Sverige. Det här en första smak av Ghana för er som inte varit där.
Mango/passionsfrukt Är nog min favorit bland de två. En väldigt tydlig smak av mango där vi sparat lite bitar för att det ska vara ett perfekt tuggmotstånd. Passionsfrukten gör att den piggar upp smaken!Ananas/passionsfrukt/ingefära För ingefära-älskaren. Riktigt fräsch smak där vi inte snålat med ingefäran.


Så ut och köp, jag lovar att du inte kommer bli besviken. Ännu roligare är om du berättar för oss genom att maila vad du tycker: Oscar@smilinggroup.com. Ditt mail kommer jag skicka vidare till de som arbetat med vår process i Ghana, det kommer vara mer än uppskattat! Oscar


#smilingsverige #wearesmiling

660 visningar0 kommentarer