Upptäck Sverige med Smiling - Rönnskär

Eftersom 2020 blir ett år av hemester för hela landet tänkte vi i Smilinggänget dela med oss av våra svenska sommarpärlor under kommande 7 veckor, hoppas ni uppskattar det! Först ut är Linneas paradis - den lilla ön Rönnskär i Söderhamns skärgård.


Den idylliska miljön på Rönnskär är ett arv från lotsar, tullare och fiskare som varit öns ursprungliga befolkning. I dag är ön ett sommarparadis som erbjuder bad, fiske och en intressant kulturupplevelse. På ön finns ett 30-tal privathus och Vandrarhemmet är beläget i den gamla lotsstationen.Har du inte en egen båt så går det taxibåt från Söderhamn och via STF kan du boka ett paket där transport och boende ingår. På vandrarhemmet träffar du lotsdottern Margareta som tar dig med på en fascinerande historievandring runt ön.Rönnskär är avslappningens ö. Här finns inga bilar, öns enda ’väg’ är en gång tvärs över ön. Hit åker du ett par dagar för att njuta av havsbris, svalkande dopp i bräckt vatten och en god bok. Vid havskanten finns en vedeldad bastu med relax och panoramafönster. På kvällen kan du njuta utsikten uppe i vandrarhemmets utkik med fönster i alla väderstreck. Är det klart väder kan du nästan se hela vägen till Finland!

Hit tar du med dig din egen mat, på ön finns inga ställen att handla. I Söderhamn finns däremot gott om ställen att handla både mat och snacks på. Smilings produkter finns både på Ica kvantum och Stora Coop i E-center.

Förslagsvis köper du med dig både mellis och kvällssnacks så du inte står utan godsaker när havsluften gör dig hungrig. I vandrarhemsköket tillagar du kanske en enkel pastarätt till lunch bestående av färsk tagliatelle, rostade naturella cashewnötter, soltorkade tomater, fetaost och färska örter.


Kvällens middag är naturligtvis grillad, på ön finns ett par olika havsnära grillplatser. Vi brukar göra ett tropiskt fruktsmör som passar extra bra till en fläskkarré. Servera med färskpotatis och en sallad.

Fruktsmöret (för 4 pers) gör du såhär:

Använd 0,5 dl torkad ananas och mango. Skär dem i mindre tärningar. Lägg frukttärningarna i 0,5 dl pressad citronsaft och låt ligga ca 10 minuter. Mixa frukten med ca 30 g smör. Dela, kärna ur och finhacka enröd spansk peppar. Rör ner den och en nypa salt i smöret.Hoppas vi ses på ön i sommar, långt från storstadens hets, trafik och stök!

Linnea

114 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

HELLO UK!