World Fair Trade Day

Idag är det World Fair Trade Day och rättvis handel uppmärksammas över hela världen. En reflektion kring rättvis handel är alltid viktigt, men lite extra viktigt i år när ett virus försätter världen i kris. Men varför är är det viktigt då?


För oss på Smiling är en transparent handelskedja, rättvisa arbetsvillkor och löner och demokratiska processer en ickefråga eftersom det sitter i hela affärsmodellens DNA. Vi förstår egentligen inte hur affärer kan få fungera på andra vis. Vem ger oss rätt att utnyttja dem som har det sämre? Att köpa deras råvaror för billigt, att använda deras arbetskraft utan rätt skyddsutrustning i fabrikerna och att mörka hur handelskedjorna ser ut. Att aktivt välja att inte sätta människor och planet i första rummet.


Covid-19 har upphävt den globala ekonomin, hotat liv och försörjning. Den här grundläggande omskakningen innebär också att vi kan forma hur världens ekonomier kommer att återhämta sig. Tillsammans kan vi säkerställa att den ekonomi som uppstår verkligen sätter människor och planet först.

Våra leverantörer hugger i, kämpar på, gör allt de kan för att vår torkade frukt och nötter ska nå de Svenska hamnarna. Det gör dom alltid, Corona eller inte. De står troget vid vår sida och levererar sina produkter i goda, som mindre bra förutsättningar. De arbetar tillsammans för att komma igenom lockdownen och pandemin. Nu, mer än någonsin, kan vi se varför vi behöver en värld full av transparenta och rättvisa företag med ärliga intentioner.