FRÅN UNIVERSITETS-UPPSATS TILL INTERNATIONELLT BOLAG

Vår var 2011. Vi var då nere i Gambia för att skriva vår kandidatuppsats om hur svenskt bistånd skulle kunna anpassas bättre för att driva lokal företagsamhet.

Istället för att checka in på ett hotell bodde vi hos en familj i en liten by på den Gambiska landsbygden. Och istället för att gräva ner oss i böcker kring biståndsteorier valde vi allt lära känna Gambierna och höra vad de, på riktigt, ansåg om bistånd. 

Allting har en början

Vi satt runt deras bord och åt middag tillsammans, och vi sov hos dem i hyddorna. Det visade sig att de inte alls tyckte bistånd fungerade särskilt bra. För precis som vi hela tiden hade trott ville de hellre ha arbetstillfällen och kunna ge någonting till världen istället för att bara få.
"Det är så vi tar oss ur fattigdomen", förklarade de för oss. 

Vi jobbade med dem på  fälten

Picture1.jpg
Picture3.jpg
Picture6.png

Nyfikenhet lade grunden till Smiling!

Istället för att ge bistånd frågade vi oss nyfiket: Vad kan Gambia bistå Sverige, med istället för tvärtom? Det visade sig att det växer fantastiskt mycket cashewnötter där. Faktum är att det mesta av de nötter vi äter i Sverige och Europa kommer från just Västafrika. Men saken var att inga nötter förädlades på plats, utan istället skeppades nöten ur landet som en råvara. 

Vad händer med alla nötter?

Vi såg på plats hur köpmän från Indien och Vietnam kom ut till byarna där de köper råvaran oförädlad och tar med sig den hem – tillsammans med arbetstillfällena. Ofta är bonden själv och i en utsatt position, vilket inte skapar några vidare förutsättningar att göra en bra affär eller möjlighet till att våga sätta emot.

Väl på andra sidan jorden förädlas nötterna, ofta under hemska förhållanden, vilket till exempel Svenska Dagbladet skrivit om. Sedan säljs nötterna vidare till råvarubörser i Europa där de sedan sprids ut i handelsnätverken. 

Capture.PNG

Nej, detta vill vi ändra på!

"Varför kan man inte kapa den onödiga omvägen till Asien?Då skulle arbetstillfällena stanna kvar i odlingslandet, schyssta och stabila villkor erbjudas och därmed skapa något positivt för odlingslandet." tänkte vi, och kom fram till att det borde gå.

Vi gjorde en utförlig plan och sedan ringde vi Pressbyrån, förklarade hur läget låg till och frågade om de inte ville köpa schyssta nötter istället för konventionella.

"Jo, det är klart vi vill det!" sade Mattias på Pressbyrån. 

 

Så... Vi samlade ihop alla pengar vi hade, tog så mycket lån vi bara kunde och startade ett aktiebolag. Vi skickade ner Oscar (för tionde gången) till Gambia, men denna gång för att köpa och förädla nötter. Resultatet redan från start: 28 ton cashew, hundratals jobb och massor av lokal utveckling. 
 

I september 2013 lanserade vi Sveriges schysstaste cashewnötter. Sedan dess har vi fortsatt komma med nya, schyssta, sunda och hållbara snacks och livsmedel. Fortfarande med hjärtat kvar på rätt ställe. 

4.JPG
Påväg_till_morgonpasset_i_fabriken.JPG


 

Smiling finns idag i över 4 000 butiker i Sverige. Allt detta tack vare att du väljer en schysst produkt framför en annan!

Leende hälsningar från Smilinggänget

TACK!

Oscar_Linnea_Joakim4.jpg