brand-picture-wide2

Spårbara paket

Vi grundade Smiling med en grundläggande målsättning: att bidra till fler lokala arbetstillfällen genom att främja odling och förädling i Västafrika, med schyssta arbetsvillkor och bättre betalt för de lokalsamhällen som förser stora delar av världen med cashewnötter.

Vi har inte bara koll hur våra produkter odlas. Smilings produkter går också att härleda ned till exakt vilken odling nötterna kommer ifrån. 

Mer är hälften av världens cashewnötter skördas i Afrika men endast en väldigt liten del förädlas lokalt. I stället skickas majoriteten cashewnötter till Asien för förädling. Det innebär att lokalbefolkningen går miste om lokala jobb. De långa transporterna står också för betydande miljöutsläpp, inte minst eftersom cashewnötterna fraktas med skalet kvar, vilket innebär större och tyngre volymer.  

I nästa steg är förädling av cashewnötter en mer komplex process än många kan föreställa sig. Cashewnötter växer på träd, en och en, tillsammans med en frukt. Efter skörd behöver frukt och nöt först separeras. Skalet runt nöten ångas och måste därefter kallna innan det kan knäckas och skalas bort. Mellan skalet och nöten finns en frätande vätska som i ett sista steg rostas, kokas eller ångas bort innan nöten går att äta. 

Därför är Smilings cashewnötter bra

2011 åkte grundarna av Smiling till Gambia för att skriva en kandidatuppsats om bistånd. Medan de levde med lokalbefolkningen insåg de snabbt att det är lokala arbetstillfällen som skapar störst nytta på sikt. Det blev starten till vad Smiling är idag: ett hållbart bolag med fokus på att skapa jobb i råvarornas ursprungsländer, med korta värdekedjor, fullständig spårbarhet och schyssta arbetsförhållanden.   

Smilings nötter odlas, skördas och förädlas i Elfenbenskusten: närmare bestämt Bondoukou, som ligger i nordöstliga delen av Elfenbenskusten.  Eftersom råvaror som inte bara skördas utan också förädlas lokalt ger fler jobb och på så vis förbättrar hela landets ekonomi, har regeringen satt målet att cashewindustrin i landet ska stå för 50% av förädlingen till 2030. Med större del i förädlingsprocessen får dessutom lokalsamhället möjlighet att ta bättre betalt för de fantastiska nötter som de förser stora delar av världen med.  

Lokal förädling innebär samtidigt en stor miljöbesparing genom att onödig frakt till och från Asien kan undvikas. I Smilings fall sparas det cirka 102 tusen kg CO2-ekvivalenter varje år tack vare att vi kan transportera nötterna via Europa (närmare bestämt Tyskland där nötterna packas) istället för till exempel Vietnam. 

Att våra cashewnötter är Fairträde-märkta och innebär att odlingen av nötterna lever upp till Fairtrades krav om ekonomisk och social utveckling samt ökad miljöhänsyn. Fairtrades kontroller omfattar såväl produktkvalitet som utrustning, löner och arbetsmiljö. När råvaran köps ingår en extra premie som avsätts till kooperativ för förbättringar av lokalsamhället genom till exempel upprustning av skolor. Det finns dessutom krav på att alla som arbetar eller är med i kooperativen ska få vara med i beslutsprocesser och omröstningar, vilket främjar demokrati och jämställdhet. Ett av kooperativen i Bondoukou som vi samarbetar med heter SCOOP-COPAVGON Société cooperative des producteurs d’anacarde café caco et vivriers du Gontougo.

.

Oscar Alsén, en av Smilings grundare:

”Smilings Fairtrade-märkta produkter är lite dyrare av en anledning. Genom att välja Smiling är du med och bidrar till förbättringar för de samhällen nötterna kommer ifrån. Schyssta villkor är en självklarhet för oss, men inte för alla. Tillsammans kan vi ställa högre krav och driva cashewindustrin i rätt riktning.”