I samband med att vi utvecklade Smilings hållbara alternativ till ”blood cashew” kom vi i kontakt med flera andra afrikanska råvaror. I ett tidigt skede fastnade vi för mangon, som vi såg skördas i stora mängder samtidigt som det fanns uppenbara problem med bland annat spill i transporten av frukten. Det resulterade ofta i att mango blev liggande och till sist ruttnade, eftersom det saknades möjlighet att snabbt omsätta mango i produktion.
Vi såg möjligheten att utnyttja lärdomarna från vår cashewproduktion för att skapa fler lokala arbetstillfällen genom att producera torkad frukt lokalt, med odling, förädling och paketering i närheten av varandra. Det blev starten på en helt ny produktkategori och numera finns både mango, ananas och kokos i Smiling-familjen.
I samarbete med lokala bönder
En grundtanke med Smiling har alltid varit att skapa lokala arbetstillfällen samtidigt som vi producerar bra produkter. För att säkra tillgången till bra frukt har vi ett etablerat nätverk med bönder som levererar färsk frukt direkt till produktionsanläggningen, som i sin tur ligger nära de samhällen vi samarbetar med. Vår frukt förädlas och paketeras direkt i Ghana.
Majoriteten av våra produkter är Fairtrade-märkta, vilket innebär att odlingen lever upp till Fairtrades krav om ekonomisk och social utveckling samt ökad miljöhänsyn. Det innebär också att råvaran ska köpas för ett skäligt pris, där det ingår en extra premie som avsetts till kooperativ för förbättringar av lokalsamhället genom till exempel upprustning av skolor. Det finns dessutom krav på att alla som arbetar eller är med i kooperativen ska få vara med i beslutsprocesser och omröstningar, vilket tränar lokalsamhället i demokrati och jämställdhet. När du köper en Fairtrade-märkt produkt från Smiling är du därför med och bidrar till flera typer av förbättringar för de samhällen där frukten odlas.
Schysst och grön produktion
Med fruktprodukter, precis som med cashewnötter, är det vanligt att råvaran fraktas långt från ursprungslandet innan den förädlas och slutförpackas. Det innebär att de samhällen som odlar produkten går miste om både intäkter och arbetstillfällen. Smilings fruktprodukter förädlas och packas i stället direkt i Ghana.
Vår produktionspartner är Fairtrade-certiferad, certifierad för ekologisk produktion och upprätthåller flera standarder (däribland BRC) för kvalitet och säkerhet. Familjeanpassningar och transport till och från arbetet är ytterligare initiativ för att skapa ännu bättre arbetsförhållanden. Solceller ger energi till anläggningen, medan fruktskal, kokosskal och mangokärnor omvandlas till bioenergi och bidrar till uppvärmningen av torkugnar.
Ett program har tagits fram för att stödja bönder som behöver hjälp med att starta fruktodling. Först får bönderna en utbildning i lantbruk och därefter kan de hyra mark till ett schysst pris. Det här bidrar till ytterligare lokala jobb, samtidigt som det säkrar vår tillgång på kvalitetsfrukt.
Kokos från friväxande palmer
Ofta odlas kokos i stora och ensidiga plantage med effektivitet som främsta mål. Vår kokos kommer i stället från små kustnära kooperativ i Ghana, där kokosnötter skördas från friväxande palmer utan tillsatta näringsämnen eller bekämpningsmedel. Inte förrän en palm självmant har släppt en kokosnöt så skördas den. De kokosnötter som inte håller uppsatta kvalitetskrav får i stället bidra till bioenergi eller till uppvärmningen av produktionens torkugnar.
Bättre smak med slutförpackning på plats
Vi anser att en stor fördel med lokal produktion och slutförpackning direkt i närområdet är att väldigt lite smak hinner förändras eller försvinna. I många andra fall skeppas råvaran först i bulk till ett avlägset land för att förädlas, sedan genom ytterligare transport till en anläggning för paketering. Det kan innebära många och långa sträckor med båt, tåg eller lastbil innan produkten är redo att konsumeras.
På Smiling gör vi allt på ett och samma ställe. Det skapar fler jobb i de samhällen som odlar råvaran och innebär samtidigt väldigt kort tid från det att frukten når vår fabrik till att slutprodukten ligger skyddad i sin förpackning. Vi är helt övertygade om att detta låter oss behålla mer smak och doft i våra produkter. Öppna en av våra påsar med torkad mango, sänk ner näsan, och känn efter själv – det doftar intensivt och ljuvligt av mango.
Vårt sätt att producera är kanske inte det mest effektiva eller det billigaste. Men det ger fantastiska produkter och stora mervärden i samhällen som annars har svårt att hävda sig på en global marknad. Samtidigt behöver vi endast en transportsträcka för våra produkter – från Ghana till Sverige.
Inga dadlar som utfyllnad
I frukt- och rawprodukter har det länge varit väldigt vanligt att tillsätta stora mängder dadlar. Vi har inget emot dadlar – de har god smak och en fantastisk konsistens som kan bidra i många olika sorters produkter. Men dadlar är samtidigt billigare än många andra råvaror, vilket skulle kunna vara orsaken till att många produkter idag innehåller mer dadlar än något annat. Vi ser ofta ”jordgubbsstänger” och liknande produkter som innehåller nästan 90 procent dadlar och bara någon enstaka procent jordgubbe. Är inte det vilseledande?
Vi använder inte dadlar alls. Tvärtom försöker vi använda så få råvaror som det bara går. Våra mangostänger innehåller bara mango. Vår torkade ananas innehåller bara ananas. När vi ville skapa en sötsyrlig kombination av mango och ananas så tillsatte vi lime och passionsfrukt – fler frukter, inga tillsatser. I ett fåtal produkter har vi tillsatt en väldigt liten andel konserveringsmedel, eftersom det hjälper produkten att behålla färgen längre.
Vi använder hela frukten
Vår portfolio av produkter är framtagen för att uppnå så lite svinn som möjligt. Vår torkade mango innehåller remsor av fruktköttet på mangon och våra mangobollar görs av de delar som blev för små. Mangoköttet närmast kärnan är perfekt för våra mangostänger. Själva kärnan och skalet används sedan för att skapa bioenergi som driver torkugnarna i vår produktion.
Så här försöker vi arbeta med alla våra frukter och produkter. Rester från våra cashewnötter hamnar till exempel i våra raw-pajer. Ananasen behandlar vi på samma sätt som mangon – olika delar blir olika produkter och skalet blir bioenergi.
Cookies
Vi använder cookies för att kunna erbjuda dig bästa möjliga upplevelse när du använder vår hemsida. Detta inkluderar behandling av data som är tekniskt nödvändig för tillhandahållandet av hemsidan och dess funktioner, samt andra tekniker som används av oss eller tredje parter för praktiska webbplatsinställningar, för att skapa anonym statistik eller för visning av personifierat reklaminnehåll. Genom att trycka på ”Accepterar alla Cookies”, godkänner du till att vi använder dessa cookies. Du kan även fortsätta använda vår hemsida med alternativet ”Strikt Nödvändiga Cookies”. Under ”Cookie Inställningar” kan du välja vilka cookies som ska användas och ändra dina val/godkännanden när som helst som då gäller framgent.
Denna webbplats använder cookies för att förbättra din upplevelse när du navigerar genom webbplatsen. Av dessa cookies lagras de cookies som kategoriseras som nödvändiga i din webbläsare eftersom de krävs för webbplatsens grundläggande funktioner. Vi använder även tredjepartscookies som hjälper oss att analysera och förstå hur du använder denna webbplats. Tredjepartscookies kommer endast att lagras i din webbläsare med ditt samtycke. Om du gett ditt samtycke har du möjlighet att välja bort tredjepartscookies genom att klicka på cookie-inställningarna, men om du väljer bort vissa av dessa cookies kan det påverka din upplevelse av att använda webbläsaren.
Dessa cookies krävs för att du ska använda webbplatsen och dess funktioner såsom åtkomst till säkra områden på webbplatsen. Ett exempel på ytterst nödvändiga cookies är cookies som gör det möjligt för vår webbplats att förvara dina varor i din varukorg medan du handlar online. De ställs vanligtvis endast in som svar på åtgärder som du har vidtagit och som utgör en begäran om tjänster, såsom att ange dina integritetsinställningar, logga in eller fylla i formulär. Du kan ställa in din webbläsare så att den blockerar eller varnar dig för dessa cookies, men vissa delar av webbplatsen kommer då inte att fungera. Dessa cookies lagrar inte någon personligt identifierbar information.
Dessa cookies kallas även ”preferenscookies”. De gör det möjligt för webbplatsen att komma ihåg de val du har gjort tidigare, t.ex. vilket språk du föredrar, eller vilket användarnamn och lösenord du har, så att du automatiskt kan logga in (om vi tillhandahåller en inloggningsfunktion). De kan ställas in av oss eller av tredjepartsleverantörer vars tjänster vi har lagt till på våra sidor. Om du inte tillåter dessa cookies kanske vissa eller alla dessa tjänster inte fungerar korrekt.
Dessa cookies kallas även ”prestandacookies”. De samlar in information om hur du använder vår webbplats, t.ex. vilka sidor du har besökt och vilka länkar du har klickat på. Ingen av dessa uppgifter kan användas för att identifiera dig. Uppgifterna är aggregerade och därigenom anonymiserade. Deras enda syfte är att förbättra webbplatsens funktioner, och om du inte tillåter dessa cookies kommer vi inte att veta när du har besökt vår webbplats och kommer inte att kunna kontrollera att den fungerar som den ska.
Dessa cookies spårar din onlineaktivitet för att hjälpa oss och våra annonsörer att leverera mer relevant reklam eller för att begränsa hur många gånger du ser en annons. Dessa cookies kan placeras via vår webbplats av våra reklampartner. De kan användas av dessa företag för att bygga en profil av dina intressen och visa dig relevanta annonser på andra webbplatser. De lagrar inte direkt personlig information, utan är baserade på unik identifiering av din webbläsare och internetenhet. Om du inte tillåter dessa cookies kommer du att uppleva mindre riktad reklam.